Sway La Qi training

Terug naar overzicht

De oefening

Allereerst gaan we je lichaam en geest laten ontspannen. De grenzen van je lichaam vervagen en je wordt één met de natuur en het universum.  Daarna breng je je aandacht weer terug diep in je lichaam (qi volgt aandacht).

De bewegingen zijn eenvoudig, waardoor je niet snel afgeleid wordt en makkelijker de rust in je mind kunt ervaren. De vijf bewegingen van de Sway La Qi zijn:

  • voorwaarts, je verbindt jezelf met de aarde;
  • zijwaarts, breng de qi zijwaarts omhoog en verbind je met de horizon;
  • diagonaal, je verbindt hemel en aarde via je lichaam;
  • open je ellebogen opzij met je handen achter je hoofd (openen van het hart);
  • eindig met La Qi (open/sluit) voor je navel. Je lichaam zal licht naar voren en naar achteren wiegen (sway).

Je werkt met de ‘open-close’ beweging, waarin je aandacht beurtelings diep in jezelf en ver in het universum is. Telkens als je van je af beweegt, richt je je aandacht ver weg. Je voelt dit ook fysiek als het uitzetten van het lichaam in alle richtingen.

Je kruin iets omhoog, waardoor de achterkant van je nek zich strekt, onderrug naar achteren, waardoor je ruggengraat zich op een natuurlijke manier strekt en tegelijkertijd duw je het centrum van je voetzolen uit richting de aarde. Met de absorberende beweging breng je je aandacht uit alle richtingen weer diep in je lichaam. In alle bewegingen zijn je spieren ontspannen, waardoor er ruimte ontstaat voor de bloedvaten en de organen.

Als je je ellebogen opent, openen hart en longen zich naar het universum. Bij het sluiten breng je qi terug in hart en longen.

Effect

De openende en sluitende bewegingen van de armen maken het makkelijker de aandacht bij het diep naar binnen en ver weg gaan, te houden. Als je blijft ontspannen, zal je ademhaling vanzelf een rustig ritme aannemen. Hierdoor blijf je makkelijker in de Qigong-staat en zullen alle bewegingen als ‘vanzelf’ gaan. Je ademhaling zal hetzelfde kalme ritme aannemen, terwijl je toch alert blijft. Als je geest rustig is en je lichaam ontspannen, kan de qi daarheen stromen waar het nodig is.