Zweeds onderzoek naar de effecten van Qigong op kinderen

De effecten van Chi Neng Qigong op kinderen

In 2008 werd in Zweden onderzoek gedaan naar het effect van Chi Neng Qigong op stress bij schoolkinderen. Onderzoekster Gerd Brolin introduceerde Chi Neng Qigong als terugkerende oefening in de klas. Voorafgaand aan het onderzoek werd een aantal stressindicatoren gemeten zoals het ziekteverzuimcijfer, concentratiespanne, het aantal keer dat kinderen gemiddeld per dag naar de wc gingen, conflict-frequentie en algemeen welbevinden van de kinderen. Deze gegevens werden ook in kaart gebracht voor de controleklas. De onderzoeksklas en de controleklas waren vergelijkbaar op alle punten. Beide klassen waren bijvoorbeeld onrustig en lawaaiig en er waren veel onderlinge conflicten.

De oefeningen konden gericht worden ingezet om voorafgaand aan een toets het concentratievermogen van de kinderen te stimuleren, maar ook om de kinderen even tot rust te laten komen, overtollige energie te kanaliseren of juist te activeren en alert te maken wanneer nieuwe leerstof werd aangeboden. Door de oefeningen kregen de kinderen in de onderzoeksklas op korte termijn meer zelfvertrouwen, werden rustiger en konden zich beter concentreren. Op de iets langere termijn
verbeteren ook gezondheid, sociale en motorische vaardigheden en algemeen welbevinden. Bovendien traden deze positieve effecten al heel snel op en waren ze sterker dan verwacht. Ook verrassend was het effect van het dagelijks oefenen in de eigen klas op de algehele sfeer. Het viel haar met name op dat kinderen met concentratieproblemen zich gemakkelijker aan ontspanning overgaven tijdens CNQ dan bij andere methoden. Juist de kalme bewegingen hielpen hen om hun overtollige energie te kalmeren, zodat zij zich konden ontspannen. Na afronding van het experiment werd het dagelijks beoefenen van CNQ in de klas op dringend verzoek van de kinderen voortgezet: ze wilden CNQ niet meer missen!

Uitspraken van kinderen die meededen aan het onderzoek:

  • Het is zo fijn stil in de klas, daar word ik blij van.
  • Ik voel mezelf zachter worden, van binnen en van buiten.
  • Ik kan me beter concentreren.
  • Al mijn verdrietige gedachten verdwijnen gewoon in een wolk.
  • Ik word er zo blij van dat het binnen in me helemaal borrelt!